2011. november 10., csütörtök

Szmogriadó hatásai, védekezés, információ kérés

Nyíregyházán már elrendelték a szmogriadót, de országszerte igen magas a levegő szennyezettsége, hamarosan más településeken is sor kerülhet a szmogriadó tájékoztatási fokozatára. Erre legesélyesebb Debrecen és Miskolc. A szálló por mellett aggasztóan nő a rákkeltő benzol koncentrációja is. A legrosszabb a helyzet a keleti országrészben.
A teljes Sajó-völgyben több napja az egészségügyi határérték felett alakul a levegő szennyezettsége, Miskolcon már a tájékoztatási küszöböt is átlépte. Hasonló a helyzet Debrecenben is. De több település mérőállomásain, így Pécsett és Budapesten is az egészségügyi, sőt a tájékoztatási szint felett alakult a levegő szálló por szennyezettsége. Mivel a meteorológiai körülmények számottevően nem változnak, egyre több helyen kell majd a szmogriadó tájékoztatási szintjét elrendelni.
Aggasztó, hogy a rákkeltő benzol koncentrációja is intenzíven emelkedik több településen is, így Szolnok, vagy szegeden, de Debrecenben már az egészségügyi határértéket is túllépte.
A szmoghelyzet óránként frissítve folyamatosan nyomon követhető a legszennyezes.hu oldalon – http://legszennyezes.hu.
A levegő szennyezettsége különösen az esti órákban igen magas. Ennek egyik oka, hogy ekkor válik intenzívé a lakossági fűtési eredetű kibocsátás. A másik ok, hogy naplemente táján gyorsan elkezd lehűlni a talajközeli levegő, ám a magasabban fekvő légrétegek, még őrzik nappali meleg hőmérsékletüket. Ez a meleg levegő pedig mintegy fedő lezárja a szennyeződés hígulásának útját és így folyamatosan halmozódnak a szennyezőanyagok a talajközelben.
A tavalyi évben a szálló por 5000 ember idő előtti halálát okozta, csak Budapesten 2700 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a szálló porral. A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni.
Javaslat
Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.
Egészségügyi hatás
A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.
A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szálló por koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is.
Szmogriadóról
A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.

Bővebb információ:
Szuhi Attila
Légszennyezés.hu
Tel.:30/563-7749
skype: szuhi.attila
 

Szmogtérkép a saját oldalára

Szmogtérképet a saját honlapomra!
Szeretne honlapjára saját óránként frissülő szmogtérképet? Az Esőtánc.hu és a Légszennyezés.hu oldal ingyenesen adja a saját honlapjára beilleszthető szmogtérképet. A szmogtérkép óránként frissül és elhelyezése ingyenes az Esőtánc.hu mint forrás megjelölése és linkelése mellett. Bővebb információ az Esőtánc időjárási portálon.

 A megadott kódot illessze honlapjára és a felül látható kép (300x190) fog megjelenni honlapján (keret nélkül).
Valóban ingyenes? Igen!
A forrás megjelölése és a link elhelyezése mellett a fenti kód elhelyezésével bárki ingyenesen jeleníthet meg szmogtérképet honlapján legyen szó magán, vagy üzleti célú honlapokról. A felhasználásról értesítést sem kérünk, de megköszönjük ha kapunk egy e-mail a kapcsolat@esotanc.hu   címre.
Van-e lehetőség a formázást saját honlapom arculatához igazítani?
Igen, azonban ezt a többlet munkák miatt, csak a nagyobb látogatottságú honlapok esetén lehetséges. Ha érdekli ez a lehetőség, vegye fel velünk a kapcsolatot: kapcsolat@esotanc.hu
Miért is jó ez Önnek?
Ezzel a szolgáltatással bővítheti honlapja információtartalmát, újabb látogatókat érhet el, különösen ajánljuk egészségügyi, környezetvédelmi portálok számára! Ráadásul segít a légszennyezés hatásának tudatosításában és így az ellene való fellépésben! Ha további információt szeretne keresse honalpunk szmogtérképet, vagy partnerünk szmoginformációit.
Hogyan értelemzzük a szmogtérképet?
Ha zöld színt lát akkor valamennyi szennyezőanyag koncentrációja az egészségügyi határérték alatt található.
Ha sárga színt  lát, akkor legalább egy szennyezőanyag az egészségügyi határérték feletti mennyiségben van jelen a levegőben.
Ha narancs színt lát, akkor a szmogriadó tájékoztatási fokozatát meghaladó a levegő szennyezettsége.
Ha piros színt lát, akkor a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladja a szennyezőanyagok koncentrációja.
Megjegyzés: Szálló por esetében a mért koncentráció egy órás, de a határértékek csak 24 órás időtartamra szólnak.
 

Megújuló energia láthatná el Magyarország teljes energiaigényét

altTöbb hazai felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói által jegyzett „Erre van előre!” c. most megjelent kötet egy másfél éves kutatás eredményeit foglalja össze, amely szerint – optimális esetet feltételezve − 2040-re lehetséges lenne akár 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodva biztosítani hazánk energiaszükségletét.

A kiadvány egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó ország képét vázolja fel, kifejezetten a hazai adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve. A 23 fős szerzőgárda egy olyan forgatókönyvet állított össze, amely a bürokrácia szempontjából optimális körülményeket feltételez, és elemzéseik szerint elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is működőképes energiarendszer kialakításához.
A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatójának vezetésével, a Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el, egyetemi hallgatók aktív részvételével.
A szerzők számítógépes modellezéssel alátámasztott elemzései azt támasztják alá, hogy a hazai energiagazdálkodás 2040-re átállítható lenne egy fenntartható pályára. Ennek sikeressége három pilléren nyugszik. Az első pillér az energiahatékonyság javítása. E téren a műszaki lehetőségek, már akár most is 4-szeres, sőt esetenként akár 10-szeres hatékonyságjavítást tennének lehetővé. A második pillér az energiatakarékosság, azaz annak elfogadása, hogy a jelenlegi fogyasztási színvonal nem fenntartható – és nem is elfogadható.
A fenntartható energiagazdálkodás harmadik pillére a megújuló energiaforrások olyan módon történő igénybe vétele, amely a jelenlegihez képest lényegesen nagyobb figyelemmel van a természeti környezet elemeire. Részben a legfrissebb szakirodalomra, részben saját térinformatikai alapú elemzéseikre, és gyakorlati tapasztalatokra támaszkodva a szerzők leszögezik, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben, a megújuló energiaforrások igenis rendelkezésünkre állnak abban a mennyiségben, amire reálisan szüksége lehet egy fejlett technológiát ésszerűen alkalmazó társadalomnak.
Az elemzések szerint az ország energiaigénye 2040-re a jelenlegi 1086 PJ-ról 480 PJ-ra (petajoule) csökkenne, és ekkora teljes mértékben kiváltható lenne az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, stb.)
Bővebb információ:
Dr. Munkácsy Béla, egyetemi adjunktus,
Tel.: 30/32-30-638

Nyomtatott formában átvehető: ELTE TTK, Természetföldrajzi Tsz. titkársága (Bp. Pázmány P. stny. 1/C) vagy STA Travel iroda (Bp, Erkel u. 13.) Vidékiek számára postázzuk az alábbi címre küldött megkeresést követő egy héten belül: 
 munkacsy@elte.hu  
Erre van előre! Egy fenntartható energiarendszer keretei Magyarországon (Vision 2040 Hungary 1.0) Szerk: dr. Munkácsy Béla; Kiadó: Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
A kötet 5 nagyobb fejezetbe tagolva összesen 155 oldal terjedelemben, 44 ábra és 17 táblázat segítségével foglalja össze a megállapításokat.
A kiadvány a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület évek óta tartó, a fenntartható energiagazdálkodásra történő átállás elméleti és gyakorlati vonatkozásaival kapcsolatos munkájának része. Az egyesület az International Network for Sustainable Energy (INFORSE) valamint a kutatói és civil csoportok közötti együttműködést célzó Low Carbon Societies Network magyarországi tagszervezete. A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén meghirdetett Tervezés és stratégia az energiagazdálkodásban című kurzus hallgatóinak aktív részvételével, a Károly Róbert Főiskola (Agrárinformatikai és Vidékfejlesztési Intézet) és a Szent István Egyetem (Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar) kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el.
 

Időjárás és szmog

altA levegő szennyezettségét alapvetően meghatározza az időjárás. Ezen múlik többnyire a szmogos helyzetek kialakulása.Télen a jellemező szennyezőanyag a szálló por vagy PM10. Ez akkor halmaozódik fel a légkörben, ha hooszútávon ködös, borongós az időjárás jellege. A nyár tipikus szennyezőanyaga a talajközeli ózon és egyéb szénhidrogének, amelyek a derűs, napsütéses időjárásben fordulnak elő. Ha sokáig meleg, szélmentes derült időjárás uralkodik, akkor ezen szennyezőanyagok folymatopsan felhalmazódnak a légkörben. Éppen ezért érdemes követni az időjárás előrejelzéseket is. Ha a hosszútávú időjárás előrejelzés azt mutatja, hogy tartósan derűs időnk lesz, meleg nyárra lehet számítani, akkor érdemes ezt figyelmbe venni az érzékeny csoportoknak. De érdemes követni a rövidtávú időjárás előrejelzést is, hiszen ha a mai napon kedvezőtlenek a szennyezettségi adatok, és a holnapi napon sem változik az időjárás jelleg, akkor nagy valószínűség szerint tovább romlik, de semmiképpen nem javul a levegő szennyezettsége. Reményeink szerint honlapunkat hamarosan levegő szenyezettség előrejelzéssel is bővíteni fogjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése